ufologo
Экспорт из национального архива НЛО Украины - UFOBUA
Фильтр экспорта - уникальный номер (313)
Дата экспорта: 06/05/2024


Идентификатор: 313
Область: Тернопольская
Дата события (Г/М/Ч): 2004-01-23
Категория: Пролет НЛО
Форма НЛО: другая
Описание: У нiч на 23 сiчня одна тернопiльська сiм"я з вiкон свого будинку на Схiдному масивi, який у народi ще називають "китайською стiною", спостерiгала незвичне явище.
Довго не могла заснути маленька донька iрини та iгоря, а коли дiвчинка нарештi заспокоїлась, почали вкладатися i дорослi. Було кiлька хвилин на першу ночi. Доба, яка мала настати, була святковою - днем народження iрини. Привiтати i водночас допомогти доньцi приготуватися до приходу гостей приїхала до Тернополя з Львiвщини її мама Зиновiя Бронiславiвна. Уже вимкнули свiтло, як раптом з кухнi почувся вигук iгоря: "Дивiться!".
- Я вийшла подивитися туди, куди вiн показував, - розповiдає iрина. - З вiкна кухнi, яке виходить на пiвнiчний бiк, у нас вiдкривається широка панорама на парк нацiонального вiдродження, вiддаленi будинки сонячного масиву i будiвлi третьої мiської лiкарнi. i ось у небi над усiм цим я побачила грандiознi стовпи чи колони, що наче зависали над землею. Вони були переважно насиченого жовтого кольору, тiльки один, над лiкарнею, мав голубувато-бiлий вiдтiнок. Ми вiдразу пiшли у другу кiмнату, щоб подивитися ще з протилежного боку - стовпи були i там. Може, вони простяглися iз торця будинку, але цього ми не мали змоги побачити. Всi вони мали однаковий розмiр по довжинi, а по ширинi вiдрiзнилися i знизу були трохи ширшi. Мама почала рахувати - їх було 16...
iрина та її чоловiк за освiтою - iнженери-механiки. iра зараз перебуває у декретнiй вiдпустцi. Чогось подiбного за 29 рокiв життя у "китайськiй стiнi" вона не бачила жодного разу i пiд час розмови зi мною не намагалася дати якесь пояснення побаченому, розповiдаючи про дивовижу майже без емоцiй.
- "Стовпи" були розташованi строго вертикально. Це видовище нагадувало колонаду, розмiщену пiдковою, як амфiтеатр (у давньогрецькому театрi - мiсця для глядачiв, розташованi пiвколом - авт.). Кiлька з цих "колон" були величними, масивними, а бiльшiсть - меншого розмiру iз розмитими контурами. Свiтло вiд них можна було порiвняти з променем вiд прожектора, але воно було значно потужнiшим, спрямованим вертикально вгору. Я звернула увагу на те, що один iз "променiв" був над самим джерелом чи принаймнi у безпосереднiй близькостi вiд нього. Цей "стовп" був найобємнiшим i мав бiльш насичений жовтий колiр. (Бiля джерела у парку нацiонального вiдродження, як вже писала мiсцева преса, не так давно з"явилася Божа Матiр, на честь чого там встановлено капличку - авт.). А "колона" над лiкарнею мала чiткий свiтло-голубий колiр... Ще я звернула увагу на таку особливiсть: променi не розсiювались, а "трималися" в купi на однiй висотi, я б сказала, - як пiд "лiнiйку", зависаючи нерухомо над землею. Ми потiм заглядали за вiкно i коли розвиднялось, то нiчого на тому мiсцi не було.
- А не могло це бути справдi свiтло вiд прожекторiв, якiсь розважальнi свiтловi ефекти, чи, перепрошую, просто зоровий обманi
- Як би я бачила це одна, то, може, й засумнiвалася б, а там нас було троє дорослих людей, i всi бачили одне й теж. Щодо ефектiв, то думаю, що у своєму вiцi вже здатна розiбратися, де свiтить лiхтар, прожектор чи "стрiляє" феєрверк. Свiтловi ефекти вiд них не йдуть у жодне порiвняння з тим, що вiдкривалось перед нами. Можливо, спецiалiсти-фiзики могли б висунути версiю про це явище...
- Тiєї ночi, - додає чоловiк iрини iгор. - Це видовище бачили i мої знайомi, якi живуть на "БАМi". Були очевидцi i з центру.
Источник: Свiтлана Клос, "Незвичайне явище спостерiгали над парком нацiонального вiдродження" (тижневик "Мiсто", Тернопiль, 28 сiчня 2004 року, №3(36)