ufologo
Экспорт из национального архива НЛО Украины - UFOBUA
Фильтр экспорта - уникальный номер (390)
Дата экспорта: 05/05/2024


Идентификатор: 390
Область: Запорожская
Дата события (Г/М/Ч): 1983-04-12
Категория: Другое
Форма НЛО: другая
Описание: Блискуча цятка, що змiнювала свої обриси, з"явилася у небi над Бердянськом (Запорiжська область) надвечiр 12 квiтня 1983 року. Бачило її чимало бердянцiв. Це явище викликало у декого рiзнi припущення i вигадки, почали поширюватися чутки, нiби це - нерозпiзнаний лiтаючий об"єкт, куля-диверсант, комета. Фантазiя деяких мешканцiв мiста настiльки розгулялася, що вони пропонували готуватися до зустрiчi з iнопланетянами.
Розвiяти всi цi припущення допомiг начальник бюро математичного забезпечення iнформацiйно-обчислювального центру заводу "Азовкабель" М.П.Перекатiй, який свого часу отримав спецiальнiсть астронома в Одеському державному унiверситетi, а в минулому був одним з керiвникiв Бердянської юнацької астрономiчної обсерваторiї мiського Будинку пiонерiв та школярiв.
-Звичайно, це - не комета. У протилежному випадку блискучий об"єкт можна було б спостерiгати i вночi протягом кiлькох дiб. Та й потiм комета - така подiя для астрономiв, що про неї обов"язково повiдомили б заздалегiдь. Тим бiльше, не може бути мови про посланцiв з iнших свiтiв. За всiма ознаками - це звичайнiсiнька метеорологiчна куля-радiозонд, яка потрапила "у полон" повiтряного потоку над морем. Тим бiльше, що тi, хто уважно спостерiгав за плямою, могли побачити нижче вiд неї ще одну майже непомiтну цяточку - освiтлений сонцем контейнер з апаратурою. Потiм, "пробившись" у вищi шари атмосфери, зонд поступово почав набирати висоту. Можна було б довше спостерiгати за ним, але зовсiм стемнiло.
Источник: газета "Пiвденна зоря", "Звичайний радiозонд", 15.04.1983